Csörögefánk /Forgácsfánk/
Hozzávalók /kb. 30 db-hoz/:
25 dkg liszt,1,5 dl 20%-os tejföl,2 dkg porcukor,5 dkg vaj,3 tojás sárgája,1 csipet só.
Sütéshez:olaj.
Díszítéshez:baracklekvár,porcukor.
Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal,hozzátesszük az összes hozzávalót,és hólyagosra dagasztjuk a tésztát./Könnyebb, ha az asztalon dolgozzuk ki./ Becsomagoljuk,és 10-15 percre tegyük hűtőbe.A tésztát vékony lisztezett nyújtólapon kb. 3 mm vastagra nyújtjuk,majd négyszögekre vágjuk derelyeszaggatóvalés minden négyzet közepén egy hosszanti bemetszést ejtünk.A négyzeteket forgács alakra formázzuk úgy,hogy az egyik sarkát áthúzzuk a bemetszésen.Ha mindegyiket megformáztuk, a forró olajban kis adagokban,egyszer forgatva készre sütjük.
Az olaj kellően forró legyen,valamint ne süssük sokáig a fánkokat,mert kiszáradnak.Szép aranybarnára kell csak sütni őket.
A kisült fánkokat még melegen jól beporcukrozzuk.Cukrozás közben forgassuk a fánkokat,hogy minden oldalukat befedje a cukor.A kész fánkokat barackízzel kínáljuk.
A lisztet a vajjal összemorzsoljuk,majd hozzáadjuk a tojások sárgálát,tejfölt,cukrot,sót.
Kézzel a tésztát jól összegyúrjuk,becsomagoljuk és hűtőbe tesszük.
Majd a tésztát kinyújtjuk.
Négyszögekre vágjuk.
Mindegyik közepébe húzunk egy bemetszést.
A tészta egyik sarkát áthúzuk a bevágáson.
És forró olajban aranybarnára sütjük.
A megsült fánkokat szalvétával bélelt tálcára kiszedjuk.
Majd porcukorba forgatjuk.
Baracklekvárral tálaljuk.
|