Nmetorszgban l bartainktl sokszor kaptunk ilyen kalcsot karcsonykor.Tavaly karcsony eltt - mikor kerestem,hogy mi legyen az nnepi men - rgi jsgban talltam erre a receptre/igaz vltoztattam rajta/.El is ksztettem,s idn is el fogom,mert szinte teljesen olyan,mint amit kapni szoktunk. 
Nmet karcsonyi kalcs 
  
Hozzvalk: 
5-5 dkg cukrozott narancs- vagy citromhj,1 evkanl citroml,5 dkg tiszttott mandula,10-10 dkg mazsola s aszalt ribizli,1-1 citrom s narancs reszelt hja,6 evkanl rum,45 dkg finomliszt,4 dkg leszt,15 dkg barna cukor,csipetnyi s,10 dkg rlt mandula,14 dkg vaj,1 tojs,1 tojs srgja,2,5 dl langyos tej,2-3 dkg koktlcseresznye. 
 
Teteje: 
4 evkanl olvasztott vaj,1 csomag vanliscukor,6 evkanl porcukor. 
  
Elkszts:  
 
A cukrozott citrom- s narancshjat,a mandult apr kockkra vgjuk,mazsolval,citromlvel s az aszalt ribizlivel sszekeverjk.A citrom s narancs reszelt hjval s a rummal sszeforgatjuk,s letakarva 1 jjelen t llni hagyjuk.  
A lisztet a sval,lesztvel,rlt mandulval,cukorral s 10 dkg vajjal sszemorzsoljuk.A tojst felverjk,tejet aprnknt belentjk,s a lisztes keverkkel tbb rszletben sszegyrjuk - akkor j, ha a tszta az edny faltl elvlik. Belisztezett gyrlapon kb. 10 percig dagasztjuk.Kivajazott tlban,letakarva,langyos helyen kb. 1 ra alatt a dupljra kelesztjk.  
A tsztt kb. 30x20 centis lapp nyjtjuk.A maradk /4 dkg/ vajat flolvasztjuk,tsztt megkenjk.A mazsolnyi darabokra vgott koktlcseresznyt,s az sszekevert mazsola,aszalt ribizli,narancs-s citromhj keverkt rszrjuk.A tsztt feltekerjk,beolajozott formba tesszk,beolajozott flival letakarjuk,s jabb 45 percig kelesztjk.Forr 190 C-os stben /lgkeveress stben 170 fokon/ kb. 30 percig stjk.Stbl kivve 5 percig pihentetjk,formbl kivesszk,olvasztott  vajjal bekenjk,s  a vanliscukorral sszekevert porcukorral meghintjk.Rcson hagyjuk kihlni.Frissentart fliba csomagolva pr htig is elll. 
      
A rummal meglocsolt narancs-,citromhj,mazsola,aszalt ribizli,mandula keverkt a kinyjtott,olvasztott vajjal megkent tsztra szrjuk,feltekerjk./A tszta elg lgy,vatosan kell vele bnni./ 
     
Kiolajozott formba tesszk.Olajozott flival letakarva tovbb kelesztjk.     
           
Formbl kibortjuk,bekenjk olvasztott vajjal.    
   
Porcukor,vanliscukor keverkbe forgatjuk. 
  
 | 
n is hszoktam ezt a stit {stollent} stni , nagyon finom.
Ajnlom mindenkinek.