Fahéjas óriáscsiga
Hozzávalók:
50 dkg liszt,5 dkg élesztő,1 tojás,csipetnyi só,18 dkg porcukor,2,5 dl tej,25 dkg margarin,20 dkg mazsola,4-4 dkg narancs - és citromhéj,2 teáskanál őrölt fahéj,0,5 dl rum,6 dkg mandula,1 tojás sárgája,5 dkg sárgabaracklekvár,vaj és liszt a forma kikenéséhez.
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tej felével elvegyítjük,majd annyi lisztet adunk hozzá,hogy lágy kovászt kapjunk.Liszttel megszórjuk és meleg helyen megkelesztjük.Ezután összekeverjük a maradék liszttel,tojással,csipet sóval,6 dkg porcukorral,a maradék tejjel és 10 dkg puha margarinal,majd sima tésztává dolgozzuk.Letakarjuk és félórát pihentetjük.Mazsolát,reszelt narancs - és citromhéjat leöntjük rummal,a maradék porcukrot összekeverjük a fahéjjal.A tésztát 3-5 mm vastagra nyújtjuk,megkenjük a maradék felolvasztott margarinnal.Megszórjuk a cukros fahéjjal,durvára vágott mandulával,a mazsola-narancs-citrom keverékkel.Ezután a tésztát 4 cm széles csíkokra vágjuk.A tortaformát kivajazzuk,lisztezzük,de még a karimát nem tesszük rá.Egy csíkot feltekerünk,és a tortaforma közepére tesszük.A többi csíkot csigavonalban köré tekerjük,még a forma megtelik.Nagyon vigyázva kell feltekerni,hogy le ne potyogjon róla a mazsola,mandula.Ezután rátesszük a tortaforma oldalát,és a tésztát még félórát pihentetjük.A tetejét megkenjük tojássárgájával,majd 180 fokra előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük.Ha megsült,kivesszük a formából,és megkenjük felforrósított baracklekvárral.
Óvatosan feltekerjük a csíkokat.
Feltesszük a tortaforma oldalát,megkenjük tojássárgával.és megsütjük.
Ha megsült levesszük a forma oldalát.
|