Borsos tokny
Hozzvalk:
60 dkg sovny marhahs,1 nagyobb fej hagyma,15 dkg fstlt szalonna,1 zldpaprika,1 paradicsom,s,rlt bors,1 dl fehrbor,1 dkg liszt.
Elkszts:
A hst s a szalonnt vkony,kisujjnyi cskokra vgjuk. A szalonnt kistjk,zsrjt leszrjk,s a zsrhoz ntjk, az aprra vgott hagymt,megfonnyasztjuk.Beletesszk a hst,s a hagyms zsrban tbbszri kevergets mellett tstjk.Majd vzzel flengedjk, rlt borssal fszerezve kevs lben proljuk.Kzben hozzadjuk a szeletekre vgott,hjtl,magjtl megtiszttott paradicsomot,zldpaprikt,s a fehrbort /ami ki is maradhat/.Lefedve puhra proljuk,zsrjra stjk, s hozzadjuk a kisttt szalonnadarabokat.
Pr percnyi sts utn kevs vizet ntnk hozz,amivel kb. 10 percig forraljuk.A tokny leve rvid,sr,barna szn,tartalmas.
Prolt rizzsel,trt burgonyval,galuskval vagy ftt tsztval tlaljuk.
Erdlyi borsos tokny az elbbiekhez hasonlan kszl.Mikor zsrjra leslt a hs,1 dkg liszttel meghintjk,kiss megpirtjuk,mrtssrsgre felengedjk,jl felfzzk s tlals eltt 1 dl tejflt kevernk hozz.
![](//kriszdomkonyhaja.gportal.hu/portal/kriszdomkonyhaja/image/gallery/1259698626_19.jpg)
|