Vajas-élesztős /leveles/ tészta / Alaprecept/
Ezt a mennyiséget én 3 részbe veszem,és úgy nyújtom,hajtogatom.
Hozzávalók:
1 kg liszt,5 dkg élesztő,4dl langyos tej,2tojás,30 dkg vaj,2 kiskanál cukor,2 kiskanál só.
A tetejére: villával felvert tojás.
Elkészítés:
Az élesztőt a kevés langyos,cukros tejben felfuttatjuk./Élesztőt a tejbe morzsoljuk,megvárjuk,amíg a tej tetején halványbarna hab képződik./
A lisztet egy edénybe tesszük,hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt,beleütjük a tojásokat,hozzáadjukjuk a sót,és addig gyúrjuk, amíg az edény falától elválik.Majd a tésztát 1 órát hűtőbe pihentetjük.Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk.0,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk, aztán egyenletes vastagságban rákenjük a vajat.A tésztát balról, jobbról, fölülről, alulról összehajtjuk.Ezután fél órára megint hűtőbe tesszük./A hajtogatást összesen háromszor ismételjük, minden hajtogatás után fél óra pihentetéssel./
A tészta alapja a kelt tészta,amelyhez bőségesen adunk vajat /ugyanúgy,mint a leveles tésztánál/.Az eredmény megéri a fáradságot,a leveles tésztából ropogós kifliket készíthetünk különféle töltelékkel,valamint almás és túrós táskákat vagy diós csigát-tehát olyan finomságokat,amelyeket frissen,közvetlenül sütés után fogyaszthatunk.Igaz még másnap is jó puha a tészta.
A megkelt élesztős tészta
Tésztát kinyújtjuk,megkenjük egyenletesen vajjal
Két oldalát felhajtjuk
Majd ismét ráhajtjuk a tészta 1/3-át
és a másik felét is
Ezt a műveletet 3-szor megismételjük.
Én olvasztott vajjal szoktam megkenni,és minden hajtogatásnál újra.Úgy osztom be a megolvasztott vajat,hogy minden hajtásnál és mind a 3 db-nál tudjak rá tenni.
Bár eredeti receptként úgy láttam,hogy az első alkalommal kisodort lapra ráteszik középre a puha vajat,és így hajtogatják,majd a hajtogatás van csak megismételve 3-szor.
|