YES szelet házilag
Hozzávalók:
Tészta:
3 tojás,12-13 dkg cukor,csipetnyi só,1 csomag vaníliáscukor,5 dkg liszt,5 dkg étkezési /búza/ keményítő,1 csomag sütőpor,2 dkg kakaó,3 evőkanál rum,8 dkg eperlekvár.
Krém:
10-10 dkg tej-és étcsokoládé,7,5 dl tejszín.
Bevonat:
45 dkg ét tortabevonó,5 dkg fehér csokoládé.Sütőpapír,díszítéshez praliné.
Elkészítés:
Tészta:
Sütőt 200 fokra előmelegítjük.Tojások fehérjét 3 evőkanál vízzel,cukorral,vaníliás cukorral,sóval kemény habbá verjük.Beledolgozzuk a tojások sárgáját,majd apránként a lisztet,keményítőt,sütőport.Sütőpapírral bélelt 38X32 cm-es tepsibe simítjuk,és az előmelegített sütőben15 percig sütjük.Rácsra borítjuk,sütőpapírt lehúzzuk,és kihűtjük a tésztát.Ha kihűlt hozzában 3 kb 10X38 cm-es csíkra várjuk,és 1-1 evőkanál rummal meglocsoljuk.2 csíkot lekvárral megkenünk.Az egyik lekvárral is megkent csíkot tálcára tesszük.
Krém:
A tejszínt felhevítjük /nem forraljuk!/.Beleszórjuk a feldarabolt ét-és tejcsokit,és állandó keverés mellett felolvasztjuk.Keverőtálba öntjük és 4 órára hűtőbe tesszük.Hűtőből kivéve robotgép habverőjével felverjük.Krémből kb 1/3-át félretesszük.
Összeállítás:
Az egyik lekvárral is megkent csíkot tálcára tesszük,rákenjük a maradék krém felét,majd rátesszük a másik lekvárral megkent tésztacsíkot,és a krém másik felét rákenjük.A 3. tésztacsíkkal befedjük,és kissé rányomkodjuk.Körös-körül bevonjuk vékonyan a krémmel,1és 1/2 órára hűtőbe tesszük.
Bevonat:
Tortabevonót nagyobb darabokra tördeljük,és forró vízfűrdőben megolvasztjuk,kissé kihűtjük,és a süteményt körbe bevonjuk vele.A fehér csokit is felolvasztjuk,és nejlonzacskóba töltjük,aminek a sarkán kis lyukat vágunk,és a megszáradt csokimázra vékony fehércsoki csíkokat rajzolunk.Miután a csoki megszilárdult,éles késsel /pengét mindíg forróvízbe mártva/ 2 cm széles szeletekre vágjuk.Pralinéval díszítjük,de nélküle is nagyon mutatós.
Nekem a 45 dkg étcsokiból maradt meg.
|