Francia hagymaleves sajtgaluskával
Hozzávalók:
Leveshez:
4 fej közepes nagyságú vöröshagyma,10 dkg vaj vagy 3 evőkanál olaj,2 evőkanál liszt,5 db újhagyma,vagy 1 nagyobb szál póréhagyma,1 dl fehérbor,só,őröltbors.
Sajtgaluskához:
2 dkg vaj,2 dkg liszt,1 dl tej,6 dkg reszelt sajt,1 tojás.
Elkészítés:
Leves:
Kockára vágott vöröshagymát olajon üvegesre pároljuk,mielőtt puhulni kezdene liszttel meghintjük,1,5 l vízzel felengedjük.Sózzuk,borsozzuk,és lefedve lassan 1 óra hosszat főzzük.Turmixoljuk vagy áttörjük,beleöntjük a bort,és beletesszük a metélt újhagymát,vagy póréhagymát,és 5 percig főzzük.
Sajtgaluska:
Vajat liszttel megfuttatjuk,majd a tejjel felengedjük,Sűrűre főzzük,hogy az edény falától elváljon.Reszelt sajtot,és a tojást belekeverjük,jól kikeverjük,és a fővő levesbe szaggatjuk.
|
Ez a hagymaleves is finom lehet, de én másképp készítem:
3 közepes vöröhhagymát vékonyra felszeletelek, olajon aranysárgára lepirítom, ízesítem sóval, borssal, szerecsendióval, majd fejöntöm 1 liter vízzel és 2 leveskockával. Kb 15 perc után a hagyma teljesen megpuhul, ekkor 1 kanál burgonyakeményítőt elkeverek 3 kanál hideg vízzel és beleöntöm, le lehet turmixolni, én nem szoktam. Pirított fél sajtos kiflivel körberakom a lapos tányért, középre kis leveses csészében snidlinggel megszórva tálalom. Nálunk ma ez volt a leves, nagyon tetszett a férjemnek.
Üdv Katamama