Borsos tokány
Hozzávalók:
60 dkg sovány marhahús,1 nagyobb fej hagyma,15 dkg füstölt szalonna,1 zöldpaprika,1 paradicsom,só,őrölt bors,1 dl fehérbor,1 dkg liszt.
Elkészítés:
A húst és a szalonnát vékony,kisujjnyi csíkokra vágjuk. A szalonnát kisütjük,zsírját leszűrjük,és a zsírhoz öntjük, az apróra vágott hagymát,megfonnyasztjuk.Beletesszük a húst,és a hagymás zsírban többszöri kevergetés mellett átsütjük.Majd vízzel fölengedjük, őrölt borssal fűszerezve kevés lében pároljuk.Közben hozzáadjuk a szeletekre vágott,héjától,magjától megtisztított paradicsomot,zöldpaprikát,és a fehérbort /ami ki is maradhat/.Lefedve puhára pároljuk,zsírjára sütjük, és hozzáadjuk a kisütött szalonnadarabokat.
Pár percnyi sütés után kevés vizet öntünk hozzá,amivel kb. 10 percig forraljuk.A tokány leve rövid,sűrű,barna színű,tartalmas.
Párolt rizzsel,tört burgonyával,galuskával vagy főtt tésztával tálaljuk.
Erdélyi borsos tokány az előbbiekhez hasonlóan készül.Mikor zsírjára lesült a hús,1 dkg liszttel meghintjük,kissé megpirítjuk,mártássűrűségűre felengedjük,jól felfőzzük és tálalás előtt 1 dl tejfölt keverünk hozzá.
|